Σπουδές:
Ο Πέτρος Σκαπινάκης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ (PhD) Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουαλίας με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει επίσης αποκτήσει Masters στη Δημόσια Υγεία (MPH) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουαλίας.
Εμπειρία:
Ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας. Σήμερα, είναι Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ είναι επίσης ερευνητικός εταίρος (Fellow) του Ψυχιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Bristol και του University College London στη Μ. Βρετανία. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της χώρας μας και του εξωτερικού. Το κύριο ερευνητικό και κλινικό του ενδιαφέρον αποτελούν οι κοινές ψυχικές διαταραχές και η αντιμετώπισή τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Φροντίδα. Στο ερευνητικό του έργο έχει κυρίως ασχοληθεί με την επιδημιολογία των ψυχικών διαταραχών στον γενικό πληθυσμό εφήβων και ενηλίκων. Έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω του Internet και έχει συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού μέσα από το Διαδίκτυο με διάφορες ιστοσελίδες και blogs ήδη από το 1994.
Υπηρεσίες / Θεραπείες:
Στο ιατρείο γίνεται επιστημονικά άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση όλων των ψυχιατρικών διαταραχών. Βασίζομαι στις αρχές του evidence-based medicine που αποσκοπεί στην χρήση εκείνων μόνο των θεραπευτικών μέσων, που έχουν αδιαμφισβήτητα τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητά τους και την ασφάλειά τους. Εφαρμόζω διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγορίθμους που οδηγούν σε καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα. Υπάρχει εξειδίκευση στις ανθεκτικές περιπτώσεις όλου του νοσολογικού φάσματος. Εκτός από την βελτιστοποίηση και τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής αγωγής εφαρμόζω επίσης, εκεί που χρειάζεται, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Ασχολούμαι ιδιαίτερα με την κατάθλιψη, όλες τις αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία) και ιδιαίτερα με την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τις ψυχοσωματικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένων της χρόνιας αϋπνίας, της κόπωσης και του πόνου), τις συμπεριφορικές εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια) και τις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές. Στις σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές (διπολική διαταραχή και ψυχώσεις) στοχεύω πάντα στην βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, την αποφυγή της πολυφαρμακίας και στην εξατομίκευση της πρόγνωσης.